Zalaegerszeg, belváros
2022. szeptember

A fesztiválról

Zalaegerszegen minden adott ahhoz, hogy a vadgasztronómia fővárosa legyen: Zala megye az ország egyik legerdősebb vidéke, területének harmadát vadban is rendkívül gazdag erdők borítják. A megyében mintegy 314 ezer hektáron, 52 vadászterületen zajlik vadászati tevékenység.

Ebből adódóan természetes volt egy vadgasztronómiai fesztivál megalapításának gondolata, mely már a sikeres kezdéstől fogva, folyamatosan fejlődött és évről-évre megújult.  A múlt évi és idei járványügyi helyzet miatti kényszerszünetet követően 2022-ben a programok ismét három napon át zajlanak majd. Közösségi terek kialakításával, természetes installációkkal költöztetjük be a zalai erdőket, a természetet a zalaegerszegi belvárosba.

A fesztivál központi témájához kapcsolódva vadászati programok (konferencia, trófea bemutató…), gasztronómiai programok (vad – és halételek, tájjellegű jellegzetességek), hagyományőrző kézművesek, vadászati szakmai kiállítók és könnyűzenei együttesek koncertjei (autentikus népzene, néptánc, kortárs könnyűzene) várják a látogatókat.

A rendezvénysorozat egyre nagyobb népszerűségét jelzi, hogy míg az első vadpörköltfőző-versenyen félszáz csapat vett részt, addig 2019-ben már több, mint 100 csapat versenyzett egymással. A 2022. évi rendezvényen minden korábbinál több résztvevőre számítunk, sőt, idén az Országos Halfőző Versenynek is helyet adva színesítjük kínálatunkat.

A zalai vadgasztronómiai fesztiválon nem csupán a vadételek és a borok bemutatására helyezünk nagy hangsúlyt, hanem a társadalom tudatformálására is, mely elengedhetetlen az ökológiai egyensúlyra való törekvéshez és a természeti értékeink megőrzéséhez.